Foto 1 molendag 2015 Foto 2 molendag 2015

Zaterdag 9 mei was het weer zo ver, de Nationale Molendag. Het landelijk thema was dit jaar "Kom in de molen" en van die uitnodiging hebben weer velen gebruikt gemaakt. Traditioneel trekt zo'n molendag veel bezoekers en zo was het dit jaar ook. Voor vrijwilligers is het een hoogtepunt, omdat er veel interesse getoond wordt. Zij lieten de molen dan ook volop draaien. Ook waren er demonstraties van het inhalen van een boom uit het water. De bomen werden vervolgens vakkundig op de sleephelling getakeld, geschild en uiteraard gezaagd. Vooral de jeugdige bezoekers hielpen graag bij het schillen. Doordat de bomen lang in het water hebben gelegen, zit er vaak in het begin een "geurtje"aan, maar de echte doorzetters lieten zich daardoor niet uit het veld slaan.

Foto 6 molendag 2015 Foto 7 molendag 2015

Spectaculair was de demonstratie van bomen slepen door een stel stoere Belgische trekpaarden. Maar dat niet alleen. Kinderen maakten graag gebruik van de mogelijkheid om op de paarden te rijden. Heel bijzonder en een vermakelijk gezicht, omdat dit type paarden een brede rug heeft en ook een andere gang dan bijvoorbeeld de rijpaarden, zoals we die in wedstrijden zien bij dressuur of springen. Dit waren echte werkpaarden en worden door de eigenaar Familie Hulsman uit Dalfsen 't Belsenspan genoemd.

Foto 3 molendag 2015 Foto 4 molendag 2015
Maar er waren meer activiteiten. De klassieke stationaire "Deutz" dieselmotor, die met ouderwets geluidsvolume de zaagmachine aandreef en die vakkundig bediend werd door onze vrijwilligers. Met deze machine verzaagden zij grotere delen hout op maat.

De bijenman is bijna traditioneel aanwezig en vertelde over de imkerij en hardwerkende bijen. Linda Bossenbroek, upcycling kunstenaar, maarkte samen met kinderen mooie broches van oude materialen (bijvoorbeeld hout en glas uit een glasbak, oude spullen).

Kortom, veel activiteiten, die zeer in de smaak vielen en waarbij een woord van dank aan alle deelnemers op zijn plaats is. Ondanks de matige weersomstandigheden was het een zeer geslaagde dag.