Jubileumjaar 2013

De Bolwerksmolen is in 1863 in gebruik genomen. Wij vierden in 2013 dus het 150 jarig bestaan van de molen dit ging dan ook gepaard met verschillende activiteiten tijdens de zomermaanden:

Versierde wieken Molendag Mei 2013

Op 11 mei 2013 - de Nationale Molendag - werden de wieken versierd. Zo wordt het visulele beeld van de molen versterkt en is het duidelijk dat het jubileum een feestelijk karakter heeft. De molendag was ook de aftrap van een seizoen met veel activiteiten en is afgesloten met een prachtig buurtfeest, dat in samenwerking met de Buurtvereniging Steenenkamer is georganiseerd.

Beschilderde molenzeilen Juni 2013

Dit was een educatief programma in samenwerking met het Kunstenlab, de Leeuwenkuil en een 3-tal scholen namelijk:
-de Hoven school,
-de Wilpse Dijk
-de Deventer Leerschool
De beschilderde zeilen zijn het gehele seizoen aangebracht. Nog bedankt voor hun inzet voor het zo feestlijk versieren van onze molenzeilen.

Verlichting van de molen van mei t/m september 2013

De molen verdient het om in het licht te worden gezet. De molen wordt aangelicht gedurende de gehele jubileumperiode van mei t/m/ september 2013.

Moordopera

Op zaterdagmiddag 1 juni 2013 is in de weide bij de molen de moordopera "Molen, Wind en Water" uitgevoerd. Prachtig spectaculair straattheater, dat veel bezoekers trok. Voorafgaande aan de voorstelling was er een speciale kinderopera "Molenmuis en het Hart van de Opera" (Klik hier voor meer info)

Opening Open Monumentendag

De officiele opening van de Open monumentendagen 2013 vond plaats op vrijdagmiddag 13 september 2013 bij de molen. Naast een seminar met een inhoudelijk thema, hedendaagse presentatie cultureel erfgoed, werd ook het 150 jarig jubileum van de molen gevierd. Een zeer geslaagde bijeenkomst in een feesttent met zeker 170 aanwezigen.

Film 150 jaar Bolwerksmolen


Boek 150 jaar Bolwerksmolen

Tijdens de opening van de Open Monumentendagen is het boek "150 jaar Bolwerksmolen gepresenteerd. Het eerste exemplaar is aangeboden aan burgemeester Heidema. Het schitterend uitgevoerde boek is samengesteld door Rene Berends en Ipe de Graaf. (klik hier voor meer info)

Lezing Historische Vereniging Deventer

Op zaterdagmiddag 14 september 2013 is bij de molen een lezing verzorgd door de Historische Vereniging Deventer. Zo'n 130 aanwezigen genoten van een inleiding over 150 jaar bestaan van de molen en de molens, die in deventer hebben gestaan en degenen die er nog staan.

Geslaagd jubileum jaar

Het jubileum jaar heeft heel veel bezoekers getrokken. Het is een feestelijk jaar geweest en de Bolwerksmolen heeft volop in de belangstelling gestaan.