Verslag Molendag 14 mei 2016

Zaterdag, 14 mei Molendag.

Bekijk nu ook de foto's!

Na een jaar wachten was het dan eindelijk weer zo ver. De favoriete dag voor molenaars en molenvrijwilligers, namelijk Molendag. De hele week was het eindelijk mooi en warm weer, maar deze zaterdag begon toch wel een beetje grijs.

In alle vroegte werd de molen en het gebied eromheen (de molenbiotoop!) feestelijk versierd. In de wieken hangen de vlaggetjes te wapperen en er hangen totaal 5 vlaggen uit op het terrein. Ondertussen wordt de kantineruimte omgevormd tot een kleine brocante waar de Imker staat om zijn door was gemaakte waren aan te bieden. Evenzo zijn er lekkere cupcakes en brownies te vinden. Later op de dag wordt er zelfs nog muziekgemaakt met een zelfgemaakt draaiorgeltje van hout. Ook de molenaar is bezig om zo’n orgeltje te bouwen, dus dit was alvast een goed voorproefje. Daarnaast was er ook een vast klant van onze houtblokken aanwezig. Een ware houtkunstenaar die kwam laten zien wat hij wel niet allemaal met de houtblokken kon maken en de gehele dag uitleg gaf over zijn werkzaamheden.

molen

Rond 14:00 begon het feest op de Bolwerksmolen pas echt goed. Toen kwam namelijk de Malle Jan aan op de Bolwerksmolen. Deze werd getrokken door twee Belgische trekpaarden. Onder begeleiding van feestelijke muziek, verzorgd door de muziekvereniging Excelsior uit Twello. Het was een boeiend spektakel. Later speelde Excelsior ook nog binnen in de molen.

De Malle Jan is helemaal met de hand gemaakt door twee vrijwilligers, Herman en Jan, woonachtig op de Steenenkamer en is dan ook vanaf daar met de paarden naar de Bolwerksmolen gebracht. Hier aangekomen werd door de makers bekend gemaakt dat zij de Malle Jan graag schenken aan de Bolwerksmolen. Een Malle Jan is een kar, waar mee bomen vervoerd kunnen worden door deze tussen de wielen onder de as te hangen. (zie foto). En het Filmpje

Mallen Jan

Nadat de paarden de Malle Jan hadden afgeleverd, werd de bijzondere wagen ingewisseld voor een andere attractie nl. een “vliegend tapijt”. Dit hield in, dat er een tapijt achter de paarden werd gespannen waar kinderen (en moedige ouders) op konden zitten terwijl zij werden voortgetrokken door de paarden. Tijdens de laatste rondjes kreeg de menner altijd de smaak te pakken, waardoor men uiteindelijk niet meer verwonderlijk opkeek naar de kinderen, die door de snelheid en scherpe bochten niet meer op het tapijt konden blijven en in het gras duikelden. Het was een spectaculair en vermakelijk gezicht.

kinderen op paard met molen

Ook Danny Hanekamp was weer van de partij om mensen weer wat boeken mee te geven van de stichting Bookcrossing en vooral om Bijenlint te promoten en de bijen weer verder te helpen deze zomer.

Het was een zeer gezellige dag. Zowel de vele bezoekers (veelal met kinderen) als de vrijwilligers, die de molen draaiende houden, hebben genoten. Helaas ging de dag gepaard met af en toe een keiharde regenbui en/of windhoos, ja de party tent heeft er een paar verbogen palen aan overgehouden, maar gelukkig zat hij stevig genoeg verankerd.