Molendag 2017, zaterdag 13 mei

Iedere tweede zaterdag in mei is het de Nationale Molendag. Een jaarlijkse dag sinds 1972 waarop meer dan 600 wind- en watermolens en gemalen geopend zijn voor het publiek. Op zaterdag 13 mei 2017 worden er bij de Bolwerksmolen in Deventer weer verschillende activiteiten georganiseerd.

Demonstraties

De molen zal volop in bedrijf zijn. De vrijwilligers geven demonstraties en zullen uitleg geven over hoe de houtzaagmolen werkt. Natuurlijk is er de mogelijkheid om de handen uit de mouwen te steken en te zien/beleven hoe het is om met een houtzagmolen te werken. Stel vooral vragen!

De demonstraties zullen zich richten op de activiteiten die nodig zijn om hout te zagen met de molen. Uit het water halen van de boom -> schillen van de boom -> prepareren van de zagen en de boom -> het zagen van de boom -> indien daar nog tijd voor is het opbergen van de gezaagde planken.

Naast de molen staat ook nog een mooie autenthieke mobiele dieselzaag. Ook deze zal weer in werking treden op 13 mei.

Activiteiten

Naast de gebruikelijke demonstraties die hierboven beschreven staan zullen er ook weer tal van andere activiteiten plaatsvinden. Rond 12 uur zal er onder begeleiding van het Dweilorkest de Deurdweilers Deventer een optocht zijn waarbij op traditionele manier een boom wordt voortgetrokken met de bomenwagen de Malle Jan door 2 paarden. Deze optocht zal worden geopend door Wethouder Fritz Rorink. Deze optocht zal starten op het Worpplatsoen.

Verder zullen er gedurende op vast tijdstippen opstredens zijn van Goochelaar Armando. Hij zal ons verbluft doen staan met zijn trucs. Leuk voor jong en oud! voor meer informatie over goochelaar Armando bekijk zijn facebook pagina (scroll voor de link naar beneden).

Ook zal Deventer bekendheid onder de vrijwilligers Danny Hanenkamp weer aanwezig zijn met Bookcrossing boeken (gratis boeken om te lezen!) en zijn red de bij actie. Wat goed samenvalt met het kraampje van de imker waar je leuke uit bijenwas vervaardigde voorwerpen kunt kopen.

Omdat we een houtzaagmolen zijn hebben we natuurlijk veel hout te koop. Maar wat kun je er nu eigenlijk mee maken? vraagt u zich misschien af. Nou de mogelijkheden zijn ontelbaar. Maar een ervan is het maken van een orgel. De molenaar heeft ook een zelfgemaakt, van zelf gezaagd hout, orgel gemaakt en zal voor een heus orgelconcour versterkt worden door meerdere zelfgemaakte orgels en hun makers. dit zijn orgeltjes met 20, 36 en een heel groot aantal pijpen voor een brede variatie aan klank en muziek. Dus kom deze zelfgemaakte constructies bewonderen!

Daarnaast vinden we het leuk als kinderen een aandenken hebben aan deze molendag. Vandaar dat er een heuse kinderknutselwerkplaats aanwezig zal zijn. Hier kunnen de kinderen zelf iets maken met hout. Er zullen vrijwilligers rondlopen en de zaagjes zijn kindvriendelijk maar het deelnemen hieraan is op eigenrisico en verantwoordelijkheid.

Door bezichtigen van al deze activiteiten en de molen zal men doorstig en honerig worden. Om te voorkomen dat u met een lege maag naar huis gaat hebben we gezorgd voor drankjes en hapjes verzorgd door de catering van het Volkshuis. Voor meer informatie over het volkshuis zie de link hier beneden.

Dus wij zeggen maar zo: "Wees erbij op 13 mei!"

Meer Info en tijden:

Op 13 mei begint de Nationale Molendag 2016 om ca. 10.00 uur tot ca. 16:00.

Impressie molendag 2015: Bolwerksmolen archief
Impressie molendag 2016: Bolwerksmolen archief (+ filmpje met de Malle Jan)

Wethouder Frits Rorink (klik hier)
Dweilorkest de deurdweilers Deventer (klik hier)

Goochelaar Armando (klik hier)
Catering het Volkshuis (klik hier)

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met de molenaar, Ber Fort.
Hij is bereikbaar op:
Adres: Bolwerksweg 8
Postcode: 7419 AA Deventer
Tel.: +31 (0) 570 61 50 40 of 06-48 64 38 49